Vår uppfödning, valparnas tid hos oss

Våra avelsmål

Vi har en liten uppfödning av Labradoodles med en kull per år.

Vårt avelsmål är att föda upp glada, trygga och sunda hundar med ett stabilt psyke som passar i vårt moderna samhälle. De kan vara en arbetskamrat, tävlingskompis, familjehund och bästa vän.

Vi är måna om att de egenskaper som är typiska för Labradoodles behålls. Med sitt underbara temperament och arbetsvilja passar de utmärkt som familjehundar, sociala tjänstehundar inom vård och skola. Att de sedan inte fäller hår gör att de oftast fungerar ihop med personer med lättare allergier.

En Labradoodle är lyckligast när den är med människor den älskar, den överöser sin familj med tillgivenhet och hängivenhet. En Labradoodle är oftast lätt att träna, eftersom de är intelligenta och ivriga att vara tillags.

De är vänliga och möter alla de träffar som sin bästa vän. Valpar med ett bra temperament är nyfikna och lekfulla och villigt närmar sig människor för att få deras uppmärksamhet.

Valparnas tid hos oss

valpar två veckor gamla

Redan ett par veckor före beräknad valpning, plockas valplådan fram och tiken får vänja sig vid den och den är placerad i sovrummet. Vi börjar också ge tiken ett anpassat foder för dräktiga tikar och valpar från Royal Canin. Detta foder äter tiken under hela valpperioden och valparna får detta också när det är dags för avvänjning.

Vid valpningen finns vi där som ett stöd för tiken, klappar, lugnar och finns till hans om hon behöver hjälp. Själva valpningen tar 5-6 timmar om allt går bra och lite beroende på kullens storlek.

Vi gör alltid ett ultraljud halvvägs in i dräktigheten, så vi har ett humm om hur många valpar det finns i magen.

När valparna är nyfödda är det viktigt att de får lugn och ro, att tiken får vila, äta lite och ut och kissa, men för övrigt vara ifred.

I samband med födelsen så dokumenterar vi kön, kännetecken och vikt. Vi väger valparna de första dagarna, så att vi ser att de ökar i vikt och tikens mjölkproduktion har kommit igång.

De första veckorna sköter tiken sina valpar själv i lugn och ro. När de är ca två veckor öppnar de ögonen och börjar även höra. Då är det dags att klippa klor och för avmaskning.

Vi avmaskar våra valpar vid 3,5 och 7 veckor.

Nu påbörjas även socialiseringsprocessen, att vi plockar upp dem, kelar och myser. Vi börjar också att introducera mat, först får de majvälling och sedan går vi över till valpfoder.

De är mer rörliga nu och börjar lite smått att leka och busa med varandra. Tiken är inte längre i valplådan men aldrig längre bort än att hon hör när de vaknar och vill ha mat.

3-4 veckor och det är dags att flytta ut ur sovrummet och in i valprummet.

4-5 veckor är det nu fint väder får de vara ute i en hage på gräsmattan. De får träffa våra andra hundar och personer utanför familjen.

5-8 veckor

Nu börjar en tid när vi låter valparna utforska omgivningarna. De kan få följa med till stallet, träffa hönsen, följa med till brevlådan, klättra, åka bil, möta olika vardagsljud tex i köket.

Våra valpkullar försöker vi planera till vår och sommar så valparna kan få vara ute så mycket som möjligt.